Preparace

Každého brouka musíte zpreparovat než si ho zařadíte do sbírky. Zde teď vypíši několik možností jak to udělat.

 

1. Napíchávání brouka na špendlík.

Tento způsob je velmi rozšířen má ale nevýhodu, o té později.

Brouka kterého vyndáte z octanu dejte na rovný polystyrén a zajištěte ho špenlíky aby se nehýbal. Dbejte na to aby byl na polystyrénu rovně. Potom napíchněte brouka na speciální entomologický špendlík. Špendlík píchněte opatrně do pravé krovky ve vzdálenosti asi jedné třetiny od štítu (nikdy ne do štítu nebo mezi krovky).

Pak se poloha brouka upraví na jednotnou výšku odspodu aby jste tam mohli přidat lokalitní a případně i determinační štítek. Bez nic je chycený exemplář prakticky bezcenný. U takto napíchnutých brouků musíte preparovat nohy a tykadla podé těla hodně těsně nebo přímo pod tělo a to proto aby se ve sbírce vzájemně brouci nedotýkali a neulámali. Ta nevýhoda je že v krovce už bude neustále díra.

2. Lepení na štítek

Druhý způsob je ten že brouka nalepíte na štítek a to tak aby byl přiměřeně velký, aby neořesahovaly nohy a tykadla přes okraje. Lepí se Herculesem nikoli vteřinovým lepidlem.menší brouky nejdříve nalepíme a poté preparujeme. A u větších od těch 3 cm a výš se vyplatí brouky preparovat na polystyrénu a poté když uschnou teprve lepit na štítek.

Nějak takto :)

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.